Share This

Follow Us

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής επιχείρησης Koluvija

Οι συστάσεις που είχαμε ήταν ότι πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση, με μεγάλη δυνατότητα παραγωγής και προώθησης νωπών ή μεταποιημένων προϊόντων και ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ή από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην Σερβία.

Ακολουθήσαμε τον δρόμο που οδηγεί προς Νόβι Σαντ και συγκεκριμένα προς την πόλη Stara Pazova που απέχει ακριβώς 47 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι. Λίγο έξω από την πόλη και στην εύφορη κοιλάδα της Stara Pazova βρίσκονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της οικογένειας Koluvija.

Στις υπαίθριες και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις καλλιεργούνται 30 είδη κηπευτικών σε εκτάσεις περίπου 40 - 50 στρ. τα υπαίθρια και άλλα 10 στρ. που αναπτύσσονται στο θερμοκήπιο.

Τα προϊόντα διανέμονται:

• Μέσω του δικτύου της Jovanjica doo.

• Στην αγορά των βιολογικών προϊόντων του Βελιγραδίου (κόμβος 44) και το Νόβι Σαντ.

• Στην παλιά εθνική οδό ανάμεσα στην Ιντίγια και το Νόβι Σαντ (στη διασταύρωση Maradička).

• Οnline, μέσω του ηλ. καταστήματος, gazdinstvokoluvija.com/eng/online prodaja.html

• Απευθείας από την οικογενειακή επιχείρηση Koluvija.

Φτάνοντας στην επιχείρηση της οικογένειας Koluvija η πρώτη εικόνα ήταν οι βοηθητικοί χώροι του θερμοκηπίου (αποθήκες, στέγαστρα μηχανημάτων, χώροι συσκευασίας κ.α.). Στην είσοδο μας υποδέχτηκαν δυο εργαζόμενοι της εταιρίας οι οποίοι μετά τις απαραίτητες συστάσεις μας οδήγησαν στους χώρους παραγωγής.

Περιηγηθήκαμε πρώτα στην μεγάλη υπαίθρια καλλιέργεια που υπάρχει πίσω από το θερμοκήπιο. Αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι εδώ υπάρχει σχεδιασμός και γνώση. Ευνοϊκές συγκαλλιέργειες κηπευτικών, διάδρομοι για να μπορούν να εξυπηρετούν τα γεωργικά μηχανήματα, προγραμματισμός για αξιοποίηση της "περιττής" φυτικής μάζας με μετατροπή της σε κόμποστ (Compost). Καταγραφή των εργασιών κ.α..

Όπως μας είπε αργότερα ο Πρέντραγκ (Predrag Koluvija) που είναι και ο επικεφαλής της επιχείρησης, στους άμεσους στόχους είναι, ο διπλασιασμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων με στόχο οι υπαίθριες καλλιέργειες να αγγίξουν άμεσα τα 10 εκτάρια (περίπου 100 στρ.).

Στην συνέχεια οδηγηθήκαμε στις σύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, έκτασης περίπου 10 στρ.. Αγγούρια, Τομάτες, Πιπεριές κ.α., παράγουν τους καρπούς τους σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν τις εποχιακές καλλιεργητικές φροντίδες.

Τα φυτά στο εσωτερικό του θερμοκηπίου είναι εύρωστα και υγιή. Ρωτάω τον Πρένρταγκ εάν έχει επιστημονική υποστήριξη γιατί μου κάνει εντύπωση ο προγραμματισμός των εργασιών και η εικόνα των φυτών. Με ενημερώνει ότι έχει στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Palanka (www.institut-palanka.co.rs), τον μεγαλύτερο και εγκυρότερο κρατικό φορέα της Σερβίας πάνω στην καλλιέργεια κηπευτικών.

Βγαίνοντας από το θερμοκήπιο, οδηγούμαστε στον χώρο επεξεργασίας, συντήρησης και μεταποίησης της μονάδας. Απόλυτη τάξη και καθαριότητα παντού. Τα λάχανα συσκευασμένα ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για την αγορά, δίπλα σάλτσες του κτήματος και άλλα εποχιακά προϊόντα.

Η εταιρία βιολογικών κηπευτικών της οικογένειας Koluvija, είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων. Γνώρισα ανθρώπους που έχουν στόχους, δουλεύουν μεθοδικά και πιστεύουν σε αυτό που κάνουν.

Εάν βρεθείτε στην έκθεση Biofach, επισκεφτείτε το περίπτερο της Σερβίας, κάπου εκεί θα βρείτε και τον Πρέντραγκ με τις σάλτσες και τα νωπά κηπευτικά του.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία την οικογένεια Koluvija και ειδικά των Πρέντραγκ και την σύζυγο του. Τους εύχομαι ολόψυχα τα καλύτερα.

Κείμενο - φωτογραφίες: Δημήτρης Μαχαιρίδης

 • Βιολογική καλλιέργεια Αγγουρίας
 • Υπαίθρια Βιολογική καλλιέργεια Λάχανου
 • Άποψη των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων
 • Υποστύλωση Τομάτας στο θερμοκήπιο
 • Βιολογικά Φυτά Κηπευτικών

  Από το 2005 έως και σήμερα έχουμε πολλαπλασιάσει εκατομμύρια βιολογικά φυτά κηπευτικών, για επαγγελματίες αγρότες και ερασιτέχνες κηπουρούς. Στόχος μας  [...]

  +
 • Βιολογικά Αρωματικά Φυτά

  Από την δημιουργία του φυτωρίου μας ασχοληθήκαμε με επαγγελματισμό στον τομέα παραγωγής, πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών. Τομέας που πιστέψαμε και  [...]

  +

Κτήμα ΒΙΩΜΑ

Κηπευτικά και αρωματικά φυτά, Βιολογικής Γεωργίας

2ο χιλ. Αριδαίας - Θεσσαλονίκης , 58400 Αριδαία

Τηλ.: 23840.21193

Fax: 23840.21363

Email Κτήμα ΒΙΩΜΑ

Οδηγίες από: