Share This

Follow Us

Ο όρος Βιολογικό Φυτό μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, ήταν εντελώς άγνωστος στην χώρα μας. Στην Ευρώπη και στην Αμερική υπήρχαν ελάχιστα φυτώρια που πιστοποιούσαν το παραγόμενο φυτικό υλικό ως Βιολογικό. Ουσιαστικά η πιστοποίηση ενός φυτωρίου και οι κανόνες της, άρχισαν να ισχύουν από τα τέλη τις δεκαετίας του 1990 και ήρθε ως φυσική συνέχεια της ωρίμανσης του συστήματος πιστοποίησης στην Βιολογική γεωργία.

Γεννήθηκε η ανάγκη να οργανωθούν οι δομές του από την αρχή και αρχή είναι ο σπόρος ή το μόσχευμα. Ακόμα έπρεπε να οργανωθεί ο τρόπος παραγωγής του πολλαπλασιαστικού υλικού, ο οποίος παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της μετέπειτα φυτείας και τέλος μέσω των πιστοποιημένων φυτωρίων να δοθούν κίνητρα προστασίας και ανάδειξης των τοπικών ποικιλιών ή ποικιλιών ανοιχτής επικονίασης.

Σήμερα υπάρχουν βιολογικά φυτώρια σχεδόν σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται η Βιολογική γεωργία, ενώ τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να δημιουργούνται και ερευνητικά προγράμματα με θέμα την παραγωγή βιολογικά πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.

 

Εμείς επιλέξαμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με την παραγωγή Βιολογικών Φυτών γιατί:

1) Η Βιολογική γεωργία έχει ως βασικό στόχο την προστασία της Βιοποικιλότητας (ποικιλία ζωής) και έχει κάνει και θα κάνει στο μέλλον πολλές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

2) Υποστηρίξαμε έναν άλλο τρόπο, μια διαφορετική μέθοδο, η οποία είναι λιγότερο ενεργοβόρα και οι εισροές καθώς και η παραγωγική διαδικασία θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.

3) Βλέποντας σφαιρικά τις δυνατότητες της ελληνικής γεωργίας η μόνη βιώσιμη προοπτική είναι, η ανάδειξη της γευστικής ιδιαιτερότητας τοπικών προϊόντων. Ζούμε σε μια χώρα με πλούσια γαστρονομική παράδοση και έχουμε άφθονες επιλογές δημιουργίας νέων προϊόντων, φτάνει να κοιτάξουμε γύρω μας και να ακολουθήσουμε σύγχρονες τεχνικές επεξεργασίας, τυποποίησης και προώθησης των προϊόντων μας. 

Πριν από 10 και πλέον χρόνια οι παραπάνω ανησυχίες ήταν που μας οδήγησαν στην δημιουργία ενός βιολογικού φυτωρίου, που φιλοδοξούσε να παίξει το ρόλο της εκκίνησης μια άλλης γεωργίας, της ποιοτικής γεωργίας. Ένα φυτώριο που θα μπορεί να προτείνει μεθόδους καλλιέργειας και οικολογικές τεχνικές και ταυτόχρονα θα μπορεί να τροφοδοτεί με τοπικές πιστοποιημένες ποικιλίες. 

 Το Κτήμα ΒΙΩΜΑ εφαρμόζοντας τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 834/2007 , πιστοποιείται για τα φυτά που παράγει.

 

Ποιές όμως είναι οι βασικές απαιτήσεις για να πιστοποιηθεί ένα φυτό ως βιολογικό;


 • Σπόρος που θα προέρχεται από φυτεία, όπου εφαρμόζεται αποδεδειγμένα η βιολογική γεωργία, ή εάν είναι από συμβατική καλλιέργεια, να ακολουθείται από τις προβλεπόμενες άδειες.Η ποσότητα του σπόρου που χρησιμοποιούμε, ελέγχεται ώστε  να είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των φυτών που παράγουμε.
 • Μοσχεύματα που προέρχονται από φυτεία στην οποία εφαρμόζεται η βιολογική γεωργία. Απαγορεύεται η χρήση χημικών ριζοβολίας. Ο αριθμός των μοσχευμάτων ελέγχεται ώστε να είναι σε συνάρτηση με το μέγεθος της μητρικής φυτείας.
 • Υποστρώματα καλλιέργειας τα οποία δεν θα έχουν εμπλουτιστεί με χημικές ουσίες.
 • Η λίπανση και η φυτοπροστασία στο φυτώριο γίνεται μόνο με εγκεκριμένα φυσικής προέλευσης προϊόντα, η χρήση των οποίων ελέγχεται.
 • Απαγορεύονται οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (Μεταλλαγμένα) καθώς και προϊόντα που παράγονται από αυτούς.
 •  

  Κωδικός πιστοποίησης: 21391050455, Έναρξη: Απρίλιος 2005

  Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ (GR-BIO-01).

  Άδεια Λειτουργίας Φυτωριακής επιχείρησης : ΥΑΑΤΚΓ/118/Β, ΚΕΠΠΥΕΛ Γιαννιτσών. 

  Εμπορίας Πολλαπλασιαστικού Υλικού: ΥΑΑΤΚΓ/146/γ΄, ΚΕΠΠΥΕΛ Γιαννιτσών.

  • Βιολογικά Φυτά Κηπευτικών

   Από το 2005 έως και σήμερα έχουμε πολλαπλασιάσει εκατομμύρια βιολογικά φυτά κηπευτικών, για επαγγελματίες αγρότες και ερασιτέχνες κηπουρούς. Στόχος μας  [...]

   +
  • Βιολογικά Αρωματικά Φυτά

   Από την δημιουργία του φυτωρίου μας ασχοληθήκαμε με επαγγελματισμό στον τομέα παραγωγής, πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών. Τομέας που πιστέψαμε και  [...]

   +

  Κτήμα ΒΙΩΜΑ

  Κηπευτικά και αρωματικά φυτά, Βιολογικής Γεωργίας

  2ο χιλ. Αριδαίας - Θεσσαλονίκης , 58400 Αριδαία

  Τηλ.: 23840.21193

  Fax: 23840.21363

  Email Κτήμα ΒΙΩΜΑ

  Οδηγίες από: